

Habanero Tasmanian je jedinečná odroda Habanera, ktorá sa na svojím tvarom nepodobná žiadnému inému Habaneru. Patri do druhu Capsicum Chinenses. Jej názov je odvodený zo španielskeho pomenovanie Havany. Jedná sa o jednu z najpálivejších paprík. Jej plody dosahujú pálivosť 150 000 – 300 000 SHU.Chuť je príjemne aromatická, zo začiatku ovocná, neskôr prechádza do mierne slanej.
Aj keď by sa podla názvu mohlo zdať, ze paprička pochádza z ostrova Tasmánia, nieje to tak. Názov dostala podľa tvaru ostrova, ktorý jej plody pripomínaju. Pochádza z karibiku, konkrétne z ostrova Trinidad a Tobago. Rastlina je veľmi pekná, mohutnějšia než klasické Habanero, môže dosiahnuť výšku až 1 meter a kvitne bielymi kvetmi.
Habaneru sa dobre darí v teplej klíme, no priveľa slnka môže škodiť listom rastliny. Ako u všetkých paprík, aj habaneru sa darí v oblastiach s dostatkom slnka a pôdou o kyslosti 5 – 6 pH. Rastlinky sa odporúča zalievať len keď je veľké sucho. Prílišné zalievanie papričiek spôsobuje ich horkosť, ktorá je nežiaduca. Papriky habanero sa dajú dobre pestovať v skleníku, vo fólii ale aj vo voľnej kultúre. Rastlinu možno zaradiť medzi trvalky, čo znamená, že pri správnej starostlivosti môže plodiť aj niekoľko rokov. V tropickom a subtropickom prostredí, ak sú podmienky priaznivé, habanero plodí priebežne po celý rok.
Druh | Capsicum Chinenses |
Pôvod | Trinidad a Tobago |
Pálivosť | |
Jednotiek SHU | 150 000 – 300 000 |
Vypočujte si našu úžasnú komunitu milovníkov chilli, ktorí zažili palivuo na vlastnej koži.